dilluns, 20 de maig del 2013

Informació, interconnexió, ofec?

Actualment sentim anomenar, gairebé a diari, que vivim en el si de la "societat de la informació i la comunicació" 

Què vol dir això?

Segons ens explica Armand Mattelart a La Sociedad de la Información: El enfrentamiento entre proyectos de Sociedad és un complex sistema global que avarca àmbits tant amplis com la mundialització de la informació però també del capital, del treball, de les mercaderies o les persones. La evolució, però més significativa que ha viscut l’home dels últims anys és la difusió del món internet, del world wide web i de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació).

En aquest sentit, una de les idees més importants i que podem destacar és la possibilitat d’interconnexió que internet i les TIC ha generat, facilitant la comunicació i l’intercanvi de tot tipus d’informació a escala global. L’alta producció i accés a la informació que dona internet fa que els homes tinguem més possibilitats que mai d’estar informats i actualitzats i això contribueixi a formar nous coneixements, esdevenint (a priori) persones més formades, o si més no, més informades.


Sorgeixen, però alguns dubtes entre els pensadors com Matterlart; “La información no contribuye, por sí misma, al entendimiento ni a la solución de los problemas sociales, para aprovecharla es preciso saber identificar, encontrar y cotejar la información que nos pueda resultar útil.” 

La pretesa infal·libilitat del coneixement en xarxa es posa en dubte si analitzem la manca d’elements existents que verifiqui la qualitat de la informació que podem trobar a internet. Anteriorment, qualsevol persona que cercava una informació, es veia obligat a realitzar una cerca bibliogràfica tenint en compte les fonts més prestigioses. Ara, tot aquest procés es posa en mans de cercadors automàtics manipulats per donar uns resultats subjectes a interessos comercials.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada